Je slaapt slecht in of je wordt steeds wakker ‘s nachts en je komt niet meer in slaap. Je piekergedachten houden je wakker en worden van kwader nog erger. Als je ergens vanaf wilt voelt het heel tegenstrijdig om het te verwelkomen en je vriend ervan te maken.

 

Ik wil je meenemen in een andere gedachtengang en denk daar dan even over na: ‘s avond voor je gaat slapen of als je midden in de nacht wakker wordt staat er iemand voor je deur.

Als je vijand je in de nacht wakker maakt, dan doe je niet open, kijkt met snel kloppend hart door een kiertje van het gordijn naar buiten om te zien of hij al weg is. Je gaat weer in bed liggen, maar je blijft het bonzen op de deur horen en het wordt steeds harder. Ook al val je even in slaap, het maakt je ook weer wakker. Je doet een kussen over je hoofd in de hoop dat hij weggaat, maar hij blijft. Je vijand wil eigenlijk alleen zijn frustratie kwijt en gezien/gehoord worden. Je bent nu super alert, je bedenkt allemaal oplossingen over hoe je je vijand wegkrijgt. Je voelt je alles behalve veilig. In slaap vallen zit er niet in.

ººPiekergedachten voeden angst en onrust en hebben altijd te maken met iets wat in het verleden of in de toekomst ligt en ze zijn veelal véél groter  en anders dan dat ze bij daglicht zijn.ºº

VERWELKOM

Je hoeft niet mee te gaan in de tirade van je vijand, maar wat als je even opendoet, hem heel kort zijn verhaal laat doen, zodat hij zich gehoord en serieus genomen voelt, waarna je hem vriendelijk verzoekt om naar huis te gaan. Je belooft dat als het nodig is je er morgen bij hem op terug komt. Het bonzen op de deur is gestopt, je hartslag is weer normaal, je hoeft geen oplossingen te bedenken voor een probleem dat er bij daglicht toch heel anders uitziet en je slaapt weer lekker verder.

Je volhardende vijand zal ongetwijfeld nog een aantal keer die nacht op je deur bonzen. Zolang hij op je deur blijft bonzen doe je steeds hetzelfde. Je zult merken dat jouw doorzettingsvermogen wordt beloond.

PIEKERGEDACHTEN

Iedere piekergedachte die je hebt voor het slapen of als je ’s nachts wakker wordt beschouw je als je vijand, je wilt er vanaf, het houdt je weg bij een goede nachtrust. Piekergedachten heten niet voor niks piekergedachten. Piekergedachten voeden angst en onrust en hebben altijd te maken met iets wat in het verleden of in de toekomst ligt en ze zijn veelal véél groter en anders dan dat ze bij daglicht zijn.

VRIENDSCHAP SLUITEN

Deze zelfde piekergedachte kan je ook beschouwen als een vriend die bij je aanbelt, je ziet hem, geeft hem een hand of knuffel, heet hem even welkom en luistert naar hem. Je kunt op dat moment niks voor hem doen en belooft dat als het nog nodig is je morgen overdag voor hem klaarstaat. Je verzoekt hem vriendelijk naar huis te gaan. Bij een vijand voel je je onveilig en bij een vriend voel je je veilig, wat ervoor zorgt dat je de kans vergroot dat je weer lekker in slaap valt.

Uit je eigen ervaring herken je vast wel dat een probleem ’s avonds of ’s nachts veel groter is dan wanneer je er met een fris stel hersenen er de volgende dag weer over nadenkt, als je er dan überhaupt nog over nadenkt. Vaak ben je de volgende dag al weer vergeten welke gedachten je allemaal wakker hebben gehouden.

Vrienden worden met ongewenste gedachten is een belangrijke stap als je wilt werken aan je slaapkwaliteit. Is het makkelijk? Niet altijd. Doordat je je gedachten omarmt en er even naar kijkt, wordt je geconfronteerd met de dingen die je bezighouden en vaak zijn dat dingen waar je liever niet mee bezig wilt zijn.

Voor je brein is het een essentieel verschil of je die piekergedachten als vriend of als vijand beschouwt.

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!