Een goede nachtrust is belangrijk voor hormoonbalans, daarbij is hormoonbalans belangrijk voor een goede nachtrust. Voor een goede nachtrust hebt je gezonde levels van serotonine nodig. Serotonine is namelijk de voorloper van het slaaphormoon melatonine. 90% van de serotonine wordt aangemaakt in de darmen, een goede darmfunctie is naast hormoonbalans en een goede nachtrust van essentieel belang.

 

Hormoonbalans

Veel vrouwen hebben in de week voor hun menstruatie PMS-klachten: een pijnlijke menstruatie, een hevige menstruatie, pijnlijke borsten, cyclus gerelateerde migraine, depressieve gevoelens, negatieve gedachten, emotioneel-zijn. Je voelt je ongelukkig alsof je gelukshormoon op is. En dat is precies wat er gebeurt.

Grofweg is een gezonde cyclus opgedeeld in twee fases: 

 • de fase voor je eisprong, waarbij oestrogeen domineert. Dit is de fase waarin de eicelen rijpen voor een eventuele bevruchting en het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd voor een lekker warm nestje voor een eventueel bevruchte eicel.
 • de fase na je eisprong, waarbij progesteron domineert is oestrogeen lager. Progesteron zorgt ervoor dat de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies intact blijft en het bevruchte eitje zich kan innestelen.

Oestrogeen zorgt er ondermeer ook voor dat er neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine, worden aangemaakt. Serotonine is een neurotransmitter die stemmingen beïnvloedt en endorfine werkt pijn onderdrukkend.

Bij oestrogeendalingen kunnen serotonine en endorfine mee dalen en zorgen voor depressieve gevoelens, je wordt stressgevoeliger, krijgt stemmingswissellingen, ervaart meer pijn, je wordt prikkelbaarder, gaat slechter slapen. Je ziet dit vaak vlak voor de menstruatie ontstaan.

ººMensen die regelmatig aan yoga en meditatie doen maken minder cortisol aan, slapen daardoor beter, wat gunstig is voor de hormoonbalans.ºº

Mensturatieklachten en suiker

Heb je in de week voor je menstruatie een sterkte behoefte aan zoetigheid, snoep en pizza, taart en koekjes, dan is er nog iets anders aan de hand.

Door een disbalans in je hormoonhuishouding kan er een sterkere daling van het hormoon oestrogeen ontstaan, waardoor je oesteogeen-dip groter is dan wanneer je in balans bent. Met als gevolg de daling van de neurotransmitters Serotonine en Endorfine ook groter zal zijn. Om deze dip op te vangen krijg je een groete behoefte aan suiker, snoep en andere troostvoeding zoals pizza, koekjes en taart.

Als je suikers en snelle koolhydraten eet (prodecten gemaakt van witte bloem, licht/wit brood, pasta’s, aardappelen, witte rijst) maakt je alvleesklier insuline aan om deze de suikers (glucose) in de cellen te krijgen. Des te meer suikers en snelle koolhydraten je eet, des te meer insuline er aangemaakt moet worden, maar des te ongevoeliger je cellen worden voor insuline om suikers op te nemen (insulineresistentie). Als de cel vol is, is die vol. Als de cel vol is wordt deze ongevoeliger voor insuline en wordt juist meer insuline aangemaakt dan nodig is. 

Maar door de aanmaak van meer insuline dan nodig is, worden je cellen gevoeliger voor het hormoon oestrogeen en de veranderingen in oestrogeenniveaus in je lichaam, zoals tijdens het einde van je cyclus. Deze oestrogeengevoellige cellen zitten in je hele lichaam: je baarmoeder, vagina, borsten, maar ook in je botten, huid, bloedvaten en hersenen. Oestrogeen zorgt o.a. voor celdeling in oestregeengevoelige weefsels. Dus hoe meer insuline je maakt, des te gevoeliger de cellen voor oestrogeen, hoe meer celdeling er in deze oestrogeengevoeliger weefsels plaatsvindt. Dit kan zorgen voor hevige menstruaties en cyclusstoornissen. 

Insulineresistentie en hormonen

Insulineresistentie komt veel voor bij slaapproblemen, omdat dit zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, maar ook bij de verstoring in de hormoonbalans, de vruchtbaarheid en menstruatie.

Wat zijn kenmerken van insulineresistentie?

 • Je komt de dag niet door zonder tussendoortjes zoals een extra boterham, cracker, koekje, snoepje een reep of een stuk fruit. Je bent een snaaier, je hebt de hele dag ‘honger’.
 • Je wordt trillerig, misselijk, licht in je hoofd en je kunt je niet concentreren. Je hebt een slecht humeur of hoofdpijn tussen de maaltijden door, als je niet op tijd je eten krijgt.

 

Tien dingen die je zelf kunt doen

 • Inname suikers en snelle koolhydraten sterk minderen, dan wel helemaal schrappen.
 • Intermitting fasting.
 • Bewegen op een nuchtere maag.
 • Eet meer dan de aanbevolen 250 gram groenten. Vooral groene groenten bevatten stofjes die de lever ondersteunen in de afbraak van o.a. het hormoon oestrogeen.
 • Zorg dat je vitamine D niveau op peil is. Vitamine D is nodig voor de aanmaak van serotonine. Bij bloedonderzoek zien we graag een orthomoleculair level van > 100 mol/l.
 • Een gezonde omega-3 : omega-6 ratio is erg belangrijk. In onze Westerse voeding zit veelal teveel schadelijke omega-6 vetzuren, die voor stress in het lichaam zorgen. Via bloedonderzoek wordt er een vetzuur profiel opgemaakt, dit kan helaas niet via de huisarts.
  Omega-3 vetzuren kun je halen uit wilde vette vis, liefst zo laag mogelijk in de voedselketen. Grotere vissen zijn vaak belast met zware metalen en kweekvis bevat minder omega-3 vetzuren door de voeding die ze krijgen.
 • Voorkom stress. Hoe meer stresshormoon je aanmaakt, des te gevoeliger je bent voor insulineresistentie en daarmee wordt oestrogeen moeilijker afgebroken.  Voorkomen van stress is niet altijd mogelijk, zorg dan voor stressreductie en doe aan yoga en meditatie. Mensen die regelmatig aan yoga en meditatie doen maken minder cortisol aan, slapen beter en dat is gunstig voor de hormoonbalans.
 • Vermijd hormoonverstorende stoffen zoals o.a.: pesticiden, additieven en smaakversterkers (E-nummers), weekmakers in plastics, PET-flessen, schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en make-up.
 • Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht.
 • Drink voldoende water, minimaal 1,5 – 2 liter/dag en het liefst gefilterd. Wanneer je intensief sport en veel zweet drink je meer.

 

COMBINATIE VAN FACTOREN

Het oplossen van een disbalans is altijd een kwestie van meerdere factoren waar naar gekeken zou moeten worden. Bovenstaand zijn 10 mogelijkheden die je kunt ondernemen, voor meer balans in lichaam en geest. Als therapeut kijk ik altijd naar het grotere geheel en die is per persoon verschillend. 

Wil je meer informatie hoe bovenstaande informatie bij jou van toepassing is, dan zie ik je bericht graag tegemoet in mijn mailbox. Gebruik je medicatie en verander je van leefstijl en voedingspatroon, dan kan dit invloed hebben op de dosering van je medicatie, overleg dan met je behandelend arts. Stop in ieder geval nooit met je medicatie zonder te overleggen met je arts.

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!